Minden a csomagtartóból

Mindenféle Berlinből egy külhonba szakadt történész szemével - szigorúan NEM történelemről, tudományról, komoly dolgokról. Ha mégis, szólok előre, hogy csak saját felelősségre ne nyomja meg a Kedves Olvasó a jobb felső X-et.

2010. március 8., hétfő

És a Trabi beröffen...

Mindenkit szeretettel üdvözlök a magam nevében abból az alkalomból, hogy először olvassa azt, amit én először írok:) A blogpiacon súlyos hiányt érzékeltem már, így muszáj volt nekem is klaviatúrát ragadni és beszállni ebbe a virágzó...őőő... szabadidő-eltöltésbe. Jogos tehát a kérdés: állj, ki vagy?
 Trabantvolánnál az NDK-múzeumban. Nem kombi volt...

Sziasztok! István vagyok, 33 éves (éppen ma), alkoholista...hoppá...ez nem az anonim alkoholisták klubja (Szia István!)...szóval történész Debrecenből, akit a tudományos élet viharos hullámai most éppen Berlinbe sodortak. Két évig fogok itt élni bájos, intelligens, blogírásban családi úttörő feleségemmel, Borival, aki a világháló gasztro-kulináris sarkát terrorizálja saját blogjával, szerintem és más rendszeres olvasói szerint is szórakoztatóan és ügyesen. (Na, így már kapok majd vacsorát:) 
De miről fog szólni az én blogom? Miért Trabantkombi? A fejlécen látható hűtőmágnes adta az ötletet, amit egy berlini lakberendezési boltban vettünk. Németországban, hasonlóan a többi ex-szocialista országhoz, hallatlanul népszerű minden, ami az "átkosból" maradt fenn, s különösen igaz ez Berlinben, ahol egy kőhajításnyi távolságra, egymástól egy kőfallal és néhány (a keleti oldalon észrevehetően több) géppisztollyal elválasztva létezett a két német rendszer, amelyek közül ironikus módon éppen a keleti nevezte demokratikusnak magát. Tehát NDK-retró mindenhol, s a DDR-múzeumban elcsodálkozhat mindenki azon, hogyan is éltek több tízmillióan még alig két évtizeddel ezelőtt is (sokan még ma is) "házgyári" betonlapokból összelegózott lakásokban. A Trabant pedig az NDK címerébe is bekerülhetett volna, hiszen Zwickau több mint 3 millió ilyen, duroplast nevű műanyagból készült szappantartóval árasztotta el az elvtársi országokat. A kombi pedig - ahogyan a reklámból is látható - "für die ganze Familie" volt, tehát befért mindenki, apa, anya, gyerekek, sőt még a csomagoknak is maradt hely.
Ahogyan a csomagtartóba is bele lehetett tuszkolni sok olyan és akkora dolgot is, amitől a Trabant tervezőinek könnybe lábadt volna a szeme (magyar zarándokok százezrei is bizonyítják, akik Gorenje hűtőért, mosógépért, videóért, Commodore 64-es számítógépért trabantoztak, wartburgoztak ki Bécs Mekkájának Kába-kövéhez, a Mariahilfer Strasséhez,) ebbe a blogba is befér minden - nem korlátozódik majd egy-egy téma köré, arról fogok írni, ami éppen történik velünk, ami foglalkoztat, vagy amit elég érdekesnek gondolok ahhoz, hogy mások is érdekesnek gondolják. Aztán pedig a mások, azaz Ti, eldöntitek, hogy tényleg az-e?

 Zarándoklat a Mariahilfer Strasséra, 80-as évek vége(Kép innen)

Mivel lehetne stílszerűbben elindítani egy ilyen névre keresztelt blogot, mint a Trabant gyár üzenetével az autót frissen megvásárolt szerencsésekhez:

Pontosan reális időnkben szívesen gondolunk a messze történő utazásokra, kényelmesen, függetlenül, megbízhatóan, gyorsan kívánunk utazni. A "Trabant 601" teljesíti az Ön autós kívánságait. Műszakilag szakszerű, valódi értékkel, megfogható valóság. Messze távoli célok most egészen közel kerültek - a tenger, a napfény, erdő és hegyek ...
A "Trabant 601"-nél a legjobb: Ezt a gépkocsit képes megvásárolni! A találkozás első pillanatától már tartós autós időszak kezdődik. Ehhez kívánunk Önnek kellemes utazást az Ön "Trabant 601"-esével.(Idézet innen)

4 megjegyzés:

  1. Nagyon jót nevettem már a kísérő levélen is, teszik a blog!
    Kíváncsian várom a "Trabant - Lexus ív" kibontakozását ezen az oldalon :)

    Ich wünsche Ihnen glückliches Geburtstag :)
    "A"

    VálaszTörlés
  2. Kedves Erzsébet:)Igen, kicsit furcsa az érvelés, hogy ebben az autóban az a legjobb, hogy meg tudod venni. Íme, az autóm: hááát, ez van... De amúgy nem volt a Trabival baj, egy generációt tényleg mobillá tett: többé-kevésbé:)
    Köszi szépen a köszöntést:)

    VálaszTörlés
  3. Én is üdvözöllek István! Kár, hogy csak most akadtam rá a blogodra, de legalább a flagcounter-eden láthatod az 5 keresztes zászlót te is! :-)

    Üdv és várom a bejegyzéseidet!

    Misi

    VálaszTörlés
  4. Szia Misiiii!

    Nagyon örülök, hogy itt vagy! Olvassál, kommenteljél. Ez a Te kedvedért grúzul van: "როგორ" (Hogy vagy?):) Jó lesz hamarosan személyesen találkozni!

    VálaszTörlés