Minden a csomagtartóból

Mindenféle Berlinből egy külhonba szakadt történész szemével - szigorúan NEM történelemről, tudományról, komoly dolgokról. Ha mégis, szólok előre, hogy csak saját felelősségre ne nyomja meg a Kedves Olvasó a jobb felső X-et.

2010. november 27., szombat

Önkényes magánnyugdíj

Magyarország sok történelmi próba előtt állt már: tatárok, törökök, Habsburgok, németek, szovjetek, kommunisták. Azt hiszem a fiatal magyar demokrácia két évtized után az egyik legkeményebb próbatétele elé került, s félek tőle, nem fogja kiállni a próbát. Miért gondolom így? A világon nincs olyan demokratikus ország, amelyben a Gyurcsány-botrány után a miniszterelnök és pártja kormányon maradhatott volna, nálunk ez viszonylag simán ment. Akkor háborogtunk azon, hogy a miniszterelnök utalt arra, hogy akinek nem tetszik, ami itt van, az elmehet nyugodtan, nyitva állnak a kapuk. Hát, sokan el is mentek, azt, hogy ebből mennyi lesz a végleges távozó most még sejteni sem lehet. A cinizmus, ahogyan egy vezető felelős politikus saját országa ellen beszél, felháborító volt. Ami viszont most történik, hogy a Orbán Viktor és barátai néhány hónap alatt a magyar demokratikus berendezkedés alappilléreit döntik romba, majd gyűrik át olyan módon, ahogyan nekik tetszik, elfogadhatatlannak tűnik -- tűnne megint csak minden magára valamit is adó országban. Azt, hogy a nyilvánvalóan elégtelen gazdaságpolitikai koncepció okán a költségvetés manipulációjával próbálkoznak, megszoktuk, a baloldal is ezt tette. De, hogy ezt úgy tegye, hogy megzsarol és kifoszt 3 millió állampolgárt, ráadásul zömmel olyanokat, akik nagy valószínűséggel rájuk szavaztak: na erre aztán nem volt példa, talán utoljára az 50-es években, amikor lesöpörték a padlásokat, csak a Fidesz katonák viszik a padlás léceit, meg a tetőt is. A következő hetek kérdése az lesz, hogy zsarolhat-e egy olyan kormány, amely nagy betűs semmit nem tett le az asztalra több millió állampolgárt, s sarokba szoríthat-e ultimátumokkal? Attól tartok, a választ az elmúlt évek meg is adták: igen, nálunk a részvételi demokrácia semmiféle hagyománya nem alakult ki, az emberek a politikát tőlük független, befolyásolhatatlan szent tehénként látják, akárcsak a politikusokat, akik pedig inkább csak álszent marhák, így szépen be fogja nyelni az ország ezt a keserű pirulát is. Több millió ember megtakarításait szórja szét a kormány a következő hetekben, anélkül, hogy érdemben hozzányúlna bármihez is: struktúrális átalakítások nélkül a gazdaságban, a közszférában, az egészségügyben ezt mindannyiunk értelmetlen áldozatává teszi.
Az önkényes, diktatúrákat megszégyenítő ukázokhoz nevetséges módon asszisztál a Schmitt "Álljunk meg egy szóra, Grétsy Tanár Úr" Pál, aki remélem karácsonyra jó sok töltőtollat fog kapni, hiszen szüksége is lesz rájuk a sok csettintésre aláíráshoz. S mi teszi elfogadhatóvá a Fidesz módszereit? A TÁRSADALMI FELHATALMAZÁS, a többség! A szavazópolgárokat a Fidesz is, a többi párthoz hasonlóan, választási programjával kereste meg, s a rájuk szavazók ennek a végrehajtására hatalmazták fel őket. Érdemes kicsit böngészni a programjukat (teljes szövege ITT), s eldönteni, ezt várta-e mindenki tőlük és hogy van-e minderre társadalmi jóváhagyásuk? Néhány idézet a dokumentumból:


"Sokan érzik úgy, ma a kormány egy bűnszervezethez hasonlít, amely fosztogat." Igen, pontosan ezt érezzük.

"A magyar emberek elveszítették bizalmukat saját államukban, saját kormányukban, mert úgy érzik, vannak, akik következmények nélkül, a törvényeken felül vagy a törvényeken kívül helyezhetik magukat." Igen, pontosan ezt érezzük.

"Nem engedjük, hogy az állami nyugdíjak mellett szolgáltatást biztosító ma­gánnyugdíj-pénztári rendszer megtakarításai veszélybe kerüljenek." Akkor nem kellene ellopni és beleönteni a közös katyvaszba.

"Magyarországon a demokráciába, a jogállamba és az alkotmányosságba vetett bizalom forog kockán." Egyetértünk.

"A demokrácia eszméjével összeegyeztethetetlen módon 2002 után jog- és alkotmányellenesen elmozdították azokat, akik nem kívántak asszisztálni felelőtlen politikájukhoz." Igen, 2010 is 2002 után van.

"A közrend megingása, az intézmények kiüre­sedése, a normák semmibevétele, a joguralom ellehetetlenülése, valamint a mindent átszövő politikai és gazdasági korrupció napjainkra az egész demok­ratikus átmenet célját és értelmét kérdőjelezi meg. A jó és a rossz, az igazság és a hazugság közti határvonal elmosódása az önbíráskodás, a nyelvi és fizi­kai durvaság, a nepotizmus, a tudatos szabályszegés és a cinikus önfelmentés formájában a mindennapi élet részévé vált." Pontos a kórkép.

S a legkeményebb: ennek minden szavát élvezzétek:

"A szabad élet legfőbb garanciája pedig a törvényes rend, éppen ezért a mindenkori kor­mány alapvető feladata, hogy a kiváltságok helyett polgárainak tulajdonát, a jogbiztonságot és a törvényességet védelmezze. Mindennek kiindulópontja, hogy maga az állam is törvénytisztelő legyen. A normakövetés nemcsak az ál­lampolgároktól elvárt kötelesség, hanem a hatalomgyakorlókkal szemben is alapvető követelmény. A jogállami keretek között elfogadhatatlan, hogy par­lamenti többsége birtokában a kormány alkotmánysértő törvények sorával bizonytalanítsa el állampolgárait, sodorja veszélybe a jogbiztonság alapelvét."


Úúúúú, de szép volt ez!

Ja, a szövegben a 'kormány' persze az előző kormányt jelenti. Még szerencse, hogy a Fidesz kormány elmúlt hónapjaira nem vonatkoztatható mindez...
Ennél messzebb sohasem látszott még Magyarország az Európai Unió BÁRMELY tagállamától, mindenképpen beleértve Romániát is... Hogy jutottunk idáig? Hogy magyarázom el itt Németországban ezt akárkinek, ha rákérdez?

4 megjegyzés:

  1. Amellett, hogy egyetértek, azzal, amit írsz pusztán tömegpszichológiai megfontolásból felhívnám a figyelmedet, egyes szám első személyben tessék megfogalmazni a mondanivalót főleg a fityisz programjának beidézése utáni kommentekben! Én nem fogok tudni bemenni hozzád gulyéslevest vinni a börtönbe, ha lázadásért, vagy alkotmányos rend elleni szervezkedés kísérletéért lecsuknak! Hallja maga? :-)

    VálaszTörlés
  2. Jaj, Misikém,a csengőfrászt hozod rám:D Amúgy Te meg egy felforgató, közösség ellenes izgató provokatőr szennyblogját olvasod? Csalódtunk benned, Mihály, nem lesz ennek jó vége...

    VálaszTörlés
  3. Nem hiszem, hogy ott bárkit is érdekelne a mi kis hazánkban történő belháború részletei. Örülj, hogy te most jó helyen vagy. Néha én is azt kívánom bárcsak ne itt kellene élnem.

    VálaszTörlés
  4. Csak ez nem így működik. Nekünk is haza kell majd mennünk, s most tényleg azt látom, hogy három évtizeddel megyünk vissza: egypártrendszer, diktatúra, sajtószakadtság, reménytelenség. Még nem volt olyan régen május: WTF?

    VálaszTörlés