Minden a csomagtartóból

Mindenféle Berlinből egy külhonba szakadt történész szemével - szigorúan NEM történelemről, tudományról, komoly dolgokról. Ha mégis, szólok előre, hogy csak saját felelősségre ne nyomja meg a Kedves Olvasó a jobb felső X-et.

2010. december 1., szerda

Az utolsó(?) poszt

Régóta készülődött bennem ez a poszt, s végül addig vártam, hogy úgy néz ki ez lesz a legutolsó is. Hetek óta dühösen, hitetlenkedve követem az otthonról jövő híreket, s ha nem ismerném Magyarországot, nem érteném, hogy miért nincsenek még milliók az utcákon, s miért nem követelik, hogy az általuk (pironkodva vallom be, általunk, de mentségemre szóljon, nem rájuk, csak az MSZP és a szélsőségek ellen szavazva) választott kormány mit képzel magáról: hogy merészel minden alkotmányos alapelvet felrúgva az emberek zsebében turkálni, megtakarításaikat feláldozni saját tehetetlenségük, tervtelenségük oltárán, rútul visszaélve azzal a felhatalmazással, amit egy végtelenül kiábrándult országtól kaptak. A Szonda Ipsos legújabb kimutatása szerint ismét elfordulnak az emberek a politikától: ismét legyintenek egyet: lopnak - na, oszt?, loptak ez előzőek is, hazudnak, persze, há' politikusok, az a dóguk (hahaha, adjál má' még egy felest...), s sokaknak halvány fogalmuk sincsen arról mi történik mostanában. 
Amikor az egyetemen az amerikai politikai berendezkedést tanítottam, mindig nehezen birkóztunk meg a csoportokkal, hogy megértsék, mit jelent az, hogy a három hatalmi ág el van választva, s mi is az a "Fékek és Ellensúlyok" rendszere? Lassan azonban mindenki ráeszmélt, hogy ez az egyetlen módja a hatalom túlzott koncentrálódásának megakadályozására, s annak, hogy ne kelljen a helyi Kim-Jong-Il előtt felvonulnunk a születésnapján. (Apropó: jól jöhet még az információ: OV [Országunk Vezére] születésnapja május 31.) Na, most ezt már biztosan nem fogom tudni tanítani, ha hazamegyünk egyszer: 1. Nem fogja senki érteni 2. Nem fogják engedni. Ezért még egyszer elmagyarázom, hogy értsétek.
A három hatalmi ág a törvényhozói, a végrehajtói és az igazságszolgáltatási ág. Nézzük az elmúlt heteket-hónapokat FIDESZ szemszögből: 1. Törvényhozásban 2/3-os többség -- PIPA. (A 2/3-os többség ugye gyakorlatilag mindenre elég, akár erős-akár gyenge kétharmados törvényekről van is szó) 2. Köztársasági Elnök: Schmitt Pali bácsi, országos helyesírási verseny győztes, a Sátán elleni küzdelem élharcosa, akinek mindegy csak mindenki mindig sportoljon, mert ő is sportolt, s milyen sokra vitte: a bólogatóizmokat mindenképpen jó, hogy megedzette. Miért volt fontos egy ilyen hmmm... megbízható ember ebben a funkcióba OV szempontjából?: ő kérhet normakontrollt az Alkotmánybíróságtól (nem fog, mert a törvényeket még a parlamenti nyomtató tálcáján aláírja, közben remegő tekintettel keresi OV helyeslő pillantását: jó voltam? Ebben folytatja sport-pályafutását-igyekszik elkerülni, hogy leszúrják...) Kinevez bírákat, dönt a mentelmi joguk felfüggesztéséről (ajjjaj), kijelöli a Legfelsőbb Bíróság Elnökét, a Legfőbb Ügyészt (sikerült ismét Polt Pétert előhúzni a kalapból), helyetteseit. A miniszterelnök utasít... izé... javaslatára Pali bácsi nevezheti ki a Magyar Nemzeti Bank, a Magyar Távirati Iroda, a Gazdasági Versenyhivatal elnökét is. S együttesen az ORTT (már nincs) elnökét. Nagykövetek, követek, tábornokok, stb. (Várjuk már, mikor lesz a kisebb Orbán dandártábornok, Kim Jong Un, a Szeretett Apánk fia már az...) 3. Alkotmánybíróság: az alkotmányosság őréről van ugye szó a Fékek és Ellensúlyok rendszerében, ezért is kellett megnyirbálni hatáskörét: Lázármainkban se jöjjön elő, hogy milyen pofátlan és szemforgató eljárás ez. Az Alkotmánybíróság úgy fogalmazott, hogy "jogkörei a magyar alkotmányos rend lényegi biztosítékait nyújtják." Nos, hát ezért kellett egy kicsit belenyúlni, de megtehetjük, hiszen a "fülkeforradalomban" erre is felhatalmazást adtak az emberek. Vagy nem?
A magánnyugdíjpénztárral kapcsolatos eljárás pedig mindennek a tetejét képezi. Mindenki előtt nyilvánvaló hazugságokkal (érdemes Matolcsy és Selmeczi nyilatkozatait elolvasni, az előbbi helyett a neje döntött, remélem felpofozta Gyurit, amikor hazament, az utóbbi pedig nagyon szerette volna, ha megoldható, hogy a magán-nyugdíjpénztári hozam után ne kelljen adózni, de sajnos a jogászok (?) szóltak, hogy ez nem lehetséges. Ez van), úthengermentalitással áttaposnak 3 millió emberen, megzsarolják őket és tényleg ízléstelen pofátlansággal szabad választásról beszélnek. Csodálkozom a magyarokon, akik közül sokan egy év ingyen parkolásért vagy egy nagyobb plazmatévéért az anyjukat is eladnák, hogy egyszerűen szemlesütve eltűrik, hogy a magyar kormányok éppen aktuális példányának  korrupciótól csöpögő, maszatos mancsa végigturkálja a zsebüket, s még mellette barátságosan megtekergeti a töküket is, hogy nem fájt annyira, ugye?: jól választottatok. Szerintem most meg lehet ezt csinálni, mert politikailag képzetlenek vagyunk (Stuttgartban éppen a pályaudvar bővítése ellen tiltakoznak annyian, amennyi embert nálunk a több ezer milliárd forint lenyúlása miatti tiltakozáshoz soha nem lehetne összetoborozni), s elhisszük, hogy nem tudunk semmit tenni. Persze, a FIDESZ most, alig fél évvel történelmi győzelme után, máris elveszítette a 2014-es választást. A szavazóbázisának zömét jelentő társadalmi csoportok kifosztását nem fogják megúszni, ez teljesen biztos. Reménykedni csak abban lehet, hogy nem megint az MSZP kezébe száll vissza a hatalmi pingponglabda, illetve nem a Jobbik tereli szélsőjobb irányba az országot, hanem végre kialakul egy hiteles, konzervatív jobboldali párt, amely reális alternatívát kínál. Most még nem látni ezt, de remélem, hogy jönni fog egy ilyen kezdeményezés. (Egyetlen példa arra, hogy a FIDESZ saját politikai helyét sem találja: Csehországban a kormány tervezi 2012-ben a nálunk éppen kinyírt magánnyugdíjrendszer bevezetését -- az ottani szocdemek és kommunisták tiltakoznak és a magyar kormány lépéseit hozzák fel példának...Hoppá, mit szólna ehhez a szakállas, pulóveres-farmerdzsekis Orbán '89-ből?)


A médiát sokan a negyedik hatalmi ágnak nevezik: Országunk Vezére is jól tudja ezt. Felállították a Médiahatóságot (az ORTT és a Nemzeti Hírközlési Hatóság összevonásával), elsősorban költséghatékonyságra hivatkozva. (Tavaly az ORTT és a NHH együttes költségvetése 5,45 milliárd volt, a Médiahatóságra jövőre 8 milliárdot. Ez férfimunka volt...) Ennél persze fontosabb az, hogy hihetetlen jogköröket kap, a Szalay Annamária és más Fideszes katonák által uralt szervezet: a sajtószabadságot komolyan veszélyezteti egyebek mellett az, hogy korábban bírósági hatáskörbe tartozó jogosítványokat is kap, durva pénzbírságokkal és szélsőséges esetben (?) akár a sajtóorgánumok engedélyének visszavonásával is sújthat. Ja, és állampolgári bejelentésre is zaklat... hmmm... vizsgálódhat. S mindez a legújabb verzió szerint nemcsak a sajtóra, hanem a hirportálokra és a lekérhető médiaszolgáltatókra is vonatkozik, sőt a szerkesztett blogokra is kiterjed (legalábbis a törvényből ez derül ki bújtatva), amennyiben politikai hírekről-eseményekről is véleményt nyilvánít. A durva pénzbírságok mellett elsötétíteni is lehet-- még a hírportálokat is az internetszolgáltatón keresztül!
Szóval nem is baj, hogy a kormány az inflációs-célok felpuhításával feladta az euró bevezetését, mert ez az út nem nyugat felé vezet, s nem is a jövőbe. Mivel úgysem állnám meg, hogy ne írjak politikáról, de nem lesz feltehetően 1 millió forintom a kormány diktatórikus lépéseinek kritizálásáért Annamaritól kapott bírság kifizetésére, úgy döntöttem, hogy határozatlan ideig szüneteltetem a blogomat. Úgyis nagyrészt a magam szórakoztatására írtam, s annak csak külön örültem, ha más is szórakozott rajta, ezt viszont nem érzem már szórakozásnak. Azt kérem mindenkitől aki olvassa, hogy gondolkodjon el mindezen, nehogy utólag tudja meg, hogy valaha volt Magyarországon demokrácia. Már nincs. Lesz valaha?



5 megjegyzés:

  1. remélem nem ez volt az utolsó bejegyzés. nagyon durva ami itthon megy ez tény. hogy ilyen óvodás trükkel éljek: ha befejeznéd és nem blogolnál tovább azzal csak ők nyernek.

    VálaszTörlés
  2. Na most aztán elég! Ha befejezed a blogodat, akkor én bizony utcára vonulok!!! :)
    Viccet félretéve. Nem tartom magam az egyszerűen elvakítható emberek közé, de abban teljesen egyetértek veled, hogy vajmi keveset foglalkozunk a politikával. Az utcára vonulásról meg annyit, hogy tőlünk normálisabb országokban már kukákat borogatnának, autókat gyújtogatnának, de minimum sztrájkokkal bénítanák az országot. De nálunk még a Gyurcsány-féle hazugsághalmaz után is "hazamentek" az emberek (máshol felakasztották volna az ilyen férget, de ez... pfff).
    Jómagam négy helyen dolgozom, hogy a családom a felszínen maradjon. És akkor nemhogy kezdeném biztonságban érezni magam, még most is azon gondolkodom, hogy mivel tudnék még segíteni magunkon.
    Szóval utcára nem vonulok, örülök hogy élek, de egy idő után csak betelik az a pohár.
    u.i.: Nemrég találtam rá a blogodra. Nem tehetsz velem és a követőiddel ilyet, hogy nem csurrantasz nekünk némi kulturális csemegét a német mindennapokból. Akkor ne írj politikáról. Jó, tudom hogy nehéz nem ezzel foglalkozni, de a nem-politikai írásaid - zsebkendőket előkészíteni - aranyozták be a mindennapjaimat.
    Há' mi lesz így velünk???

    VálaszTörlés
  3. Igen, Robi, azt hiszem a kulcs-diagnózis itt szerepel: "Örülök, hogy élek." Sokan gondolkoznak így, csak az a baj szerintem, hogy így nem fog változni semmi. Sóhaj... Sokat kell még tanulnunk, elhinni, hogy az ország olyan, amilyennek mi csináljuk. A politikusaink pontosan azt csinálják nagyban, amit mindenki kicsiben...
    De egyébként gondolkodom azon, hogy tényleg nem bosszantom magam ezzel az egésszel, s örülök még annak az egy évnek, amíg itt vagyunk. Politika-mentesítem a blogomat. Amúgy aranyos vagy, köszi:D

    VálaszTörlés
  4. Atish, ez egy nagyon meggyőző érv, köszönöm:D

    VálaszTörlés
  5. Szerintem ne hagyd már abba a blogolást! Írj csak normál témákról, a politikát meg felejtsd el, nem éri meg. Na? :-)

    VálaszTörlés