Minden a csomagtartóból

Mindenféle Berlinből egy külhonba szakadt történész szemével - szigorúan NEM történelemről, tudományról, komoly dolgokról. Ha mégis, szólok előre, hogy csak saját felelősségre ne nyomja meg a Kedves Olvasó a jobb felső X-et.

2010. március 9., kedd

Showdown!

Azért is szeretjük Berlint, mert annak ellenére, hogy mekkora város ,nagyon is biztonságos. A Frei Universität honlapja (ezen az egyetemen dolgozok) szerint is, ha betartjuk a következő alapszabályokat:
- Kerüljük el a parkokat-erdőket éjszaka
- Ne keveredjünk vitába (így indul el az ember otthonról: "Anyukám, én ma nem vitázok senkivel!")
- Ne drogozzunk és ne igyunk több alkoholt, mint amennyit bírunk (itt nincs szemforgatás)
- Ne hagyjuk italunkat felügyelet nélkül szórakozóhelyeken(?!)
- Ne szálljunk be ismeretlenek autójába (Kell hát egy ismerős taxis is:)
Mindezt észben tartva kevés az esély arra, hogy bajba keveredjünk a német fővárosban.
Erre mit hallok a minap? Állig felfegyverzett támadók megrohamozták a Hyatt Hotelt a Potsdamer Platzon (nagyon kihalt, elhagyatott hely: nincs olyan napszak, amikor ne lenne 300 japán és néhány száz más nemzetiségű turista) szombat kora délután (szintén egy lélekkel sem lehet ilyenkor arrafelé találkozni), amikor ott rendezték meg a Pokerstars European Poker Tour versenyét. A támadók a tetemes nevezési díjakból összegyűlt nagyobb összeget akarták megkaparintani, s a rendőrség mostanáig nem hozta nyilvánosságra, hogy mekkora összeget raboltak, a becslések szerint olyan 240 ezer eurót. Szerencsére senki nem sérült meg komolyabban, bár lőfegyverek és kardok voltak a rablóknál.
Én nagyon szeretem a pókert. Amatőr vagyok, de a bölcsész agyam élvezi, hogy játék közben valószínűségszámításnak álcázva homlokráncolhatok, s ha nyerek, akkor tarthatok Borinak előadást arról, hogy az out-ok, meg az implied odds, meg milyen fish-ek játszanak. Ha veszítek, lehet háborogni Fortuna Istenasszony rossz viccei , vagy a pókeroldalak csaló leosztás-generátorai miatt.
Ez azonban tényleg fantasztikus! Szerencsére senki sem sérült meg, így lehet viccelődni azon, ahogyan egyesek teljesen félreértették a verseny nevezési feltételeit. Mások két műszakban dolgoztak a Currywurst-standon vagy a Döneresnél, hogy összejöjjön a kereken 5000 eurós nevezési díj, míg barátaink kardot fentek, nagymamával két szemüreges sapkát köttettek karácsonyra, pisztolyt töltöttek, s a Maverick című filmet nézték német felirattal.
A Pokerstars sajnos lekeverte a közvetítést, noha azért a kamerák is láttak ezt-azt:



De vajon Korda Gyuri bácsi hogyan közvetítette volna?: "És a szimpatikus fiatal versenyző MEGADTA! MEGADTA MAGÁT!!!" "Boris Becker EMELT(e fel a kezét)!", arról nem is beszélve, hogy hirtelen egy pókertorna összes versenyzője egyszerre UNDER THE GUN pozícióban találta magát! (Mi az az Under the Gun? Megfejtéseket a kommentekbe kérjük.)
Az egész rablás a magyar bankrablásokra emlékeztet, amikor a kicsit öregedő, pocakos, és a sorszámkérő-automatát profin üzemeltető szekurity-alkalmazott az első sorból nézi végig az eseményeket, éppen csak popcornt nem ropogtat, s a rablók rendszerint nemcsak a pénzzel, hanem egy extra lőfegyverrel gazdagabban is távoznak, amit a biztonsági őr nyújtott át nekik, nem is nagyon vonakodva. Ennek ellenére teljesen beépül a bank gördülékenyen működő gépezetébe, ám azt sohasem értettem, miért ő az első, aki letámad, amikor belépünk a bankba, s fontoskodva kérdezi: "Miben segíthetek?" Viszont nem tud az ember olyat válaszolni erre a kérdésre, amire ne azt felelné a fejét vakarva, hogy "Őőőő, ebben nem tudok segíteni, inkább valamelyik munkatársamhoz forduljon."
Sajnos a német biztonsági szolgálat éppen úgy nem állt a helyzet magaslatán, mint a rendőrség. Hiába Derrick is meghalt, Rex felügyelő meg bolhás és osztrák. Jobb, ha vigyázunk most már Berlinben, főleg a pókertornákon...

7 megjegyzés:

  1. Under the Gun? Megkérdezek már majd valami szakértőt ;-)

    VálaszTörlés
  2. Nahát Pisti! Te igazi tanító vagy...hiába nem tudsz kibújni a bőrödből. Under the gun?? rákerestem...nem is tudtam, hogy a póker szakzsargonban is létezik ez a kifejezés...és mostmár nagyon szeretném tudni, h pontosan mit jelent, csakhogy a munkahelyemen a kereső minden olyan oldalt letilt, amiben szerepel a "poker" szó...nem is értem, miért?! erre is most kellett rájönnöm. Na mindegy. Úgy látszik a te blogod csak otthoni olvasásra lesz alkalmas...

    VálaszTörlés
  3. Kata, milyen munkahely az ilyen? Nálunk az egyetemen a rendszer éppen csak nem kérdezte meg bejelentkezéskor, hogy felnőtt oldalakat akarsz nézni, online szerencsejátékot játszani, vagy torrentezni:D Amúgy nem.
    Persze, még mindig megválaszolatlan a kérdés. Bori: nem mondom meg...:)

    VálaszTörlés
  4. én ha ott lettem volna biztos kihasználom a helyzetet és lenyúlom a játékostársak zsetonjait :)

    VálaszTörlés
  5. Steal the pot???:) A pókerből és a kriminalisztikából származó kifejezések között nagy átfedés van. Hiába, a játék nem a rózsaszín lányszobákból ered...

    VálaszTörlés
  6. Pisti! "A milyen munkahely az enyém?" kérdésre csak annyit mondanék, hogy EGYEDÜLÁLLÓ, mégpedig azért mert nálunk dolgozik (és persze én vettem fel) a világ szerintem egyetlen OKJ-s DJ-tanfolyamot végzett munkavállalója...lezsákolóként. Nem vicc!

    VálaszTörlés
  7. Hoppá, na ez nem semmi. Nappal a malomkövet forgatja, éjszaka a lemezeket. Wow! Amúgy a lezsákoló olyan NBA-s szakmának hangzik:)

    VálaszTörlés