Minden a csomagtartóból

Mindenféle Berlinből egy külhonba szakadt történész szemével - szigorúan NEM történelemről, tudományról, komoly dolgokról. Ha mégis, szólok előre, hogy csak saját felelősségre ne nyomja meg a Kedves Olvasó a jobb felső X-et.

2010. április 13., kedd

Te is lehetsz roma, csak akarni kell...

Meggyilkoltak egy középiskolás fiút Dunaújvárosban. Egy pulóverért késelték meg -- értelmetlen, szörnyű halál, méltán váltja ki a társadalom haragját és felháborodását. Persze bizonyos körökben meg is született a konklúzió: a tettes cigány volt!!! Lehet hörögni, minden stimmel, hogy kell a bazmeget rovásírással leírni?
Aztán kiderült, hogy, hoppá, nem cigány volt a tettes. Na, most mi legyen? A leleményesség mindig is a legnagyobb magyar erény volt, a Szebbiknél-Okosabbiknál megszületett erre is a magyarázat. Idézem szó szerint, nem is teszek semmiféle megjegyzést, mert nem érdemes:

"A gyilkos nem cigány származású - csak az identitása az. A szabad identitásválasztás alapján tehát akár annak is tekinthető: sajnos ismét az elcigányosodás jelenségével állunk szemben.
Az elcigányosodás jelenségére már többször felhívtuk a figyelmet, és megtesszük újra meg újra, hiszen rendkívül fenyegető jelenségről van szó, főleg a súlyosan cigányfertőzött településrészeken. A sajnálatos jelenség terjedésében komoly szerepe van az amerikai deviáns ízlésterrornak is, mely szerint a fekete "gangszták", köztörvényes nigger bűnözők és repperek a "menők" - és értékes, formálható(!) magyar lelkek vesznek el a nemzet számára, mi több, válnak ellenségeinkké, gyilkosainkká. Ebben az esetben ugyanakkor már előrehaladott állapotról beszélhetünk: a kép alapján ugyanis a nemcsak viselkedésbéli gondok vannak, már a szülőknél keveredés esete foroghat fenn."

Szerintetek sincs ennek értelme? (Nem nyelvtanilag, mert úgy sincs.) Tehát mindenki lehet cigány, sem roma szülők, sem szolárium nem kell hozzá? Az ész megint osztva lett.


Kép innen

6 megjegyzés:

  1. Antiganosz, törvényen kívüli, azaz cigány! Ők maguk is így definiálják magukat! Aki cigánnyal találkoztam pl. rendőr-cigány foci bajnokságon, egyik sem mondta, hogy "roma vagyok"!

    Ez a kifejezés pontosan a német nyelvterületről terjedt el és inkább "csak" polkorrekt mint egzakt!

    A többi meg maszlagolás és a saját hülyeségük méginkább nyilvánvalóvá tétele! Egyébként a kurucokat elolvasom, de nekik sem hiszek, ott is ki fog bukni előbb-utóbb valami. A Novák Előd pl. egészen biztosan valami perverz lesz a Dúró Dóra meg valami szexvideón fog szerepelni (bár szerintem elég randa a lelkem).

    Az meg hogy még hivatkozzak is rájuk, na azt már nem! Szemellenzős banda!


    Csak így tovább, Tanár Úr!

    VálaszTörlés
  2. Igen, Nóra, nekem is tetszett a kép:)

    VálaszTörlés
  3. Én úgy tudom, hogy az atsziganosz (érinthetetlen) görög szóból ered, mert velük nem volt szabad a keresztényeknek érintkezni. Ez a kívülállás persze megvan, nagyon komoly történelmi gyökerekkel, mentalitással, de nem is nagyon történt semmi az elmúlt fél évszázadban az integrálás érdekében. Ez lenne az út, erről olvastam egy jó cikket, megkerestem a linket:
    http://nol.hu/ajanlo/20090605-az_eselyteremto

    Kedvenc mondatom: az integráció itt nemcsak egy hangzatos kifejezés állami pénzek lenyúlása céljából. No comment.

    VálaszTörlés
  4. Huh, de regi, de a cigany cimkere visszakeveredtem, nezd el nekem, Pisti.
    @pisti - baromira erdekes, de az idezett cikk amugy a hulyesegevel eppen a lenyegre tapintott ra. Ha ertelemmel irtak volna, az amugy nem alap nelkuli mondatokat, elmondom, hogyan kellene olvasni azokat szerintem: magyar es cigany kozt nincsen kulonbseg bunozesi rata tekinteteben. Nincsen olyan kvantitativ adat, semmilyen, ami azt bizonyitana, hogy tobb bunelkovetes jutna az egyforma szociookonomiai helyzetben elo cigany populaciora, mint a hasonlo helyzetu magyar populaciora. (Kiveve egyet: az emberi elet kioltasaval osszefuggo vagy egyeb sulyos eroszakos cselekmenyek tekinteteben a cigany nepesseg kimutathatoan alacsonyabb bunelkovetesi rataval rendelkezik.) Aki szegeny, iskolazatlan, munkanelkuli, az bunozni fog. Mindegy, hogy cigany, vagy magyar, vagy az 12 apostol egyike.
    De a lenyeg: igen, a cigany es a magyar nepesseg egyforma viselkedeserol egyforma korulmenyek kozott megalapozott beszelni. Ennek persze nem a ciganyok kozelsege az oka, hanem az egyforma melyszegenyseg, ami meg a kuruc.info tudosait is krumplilopasra kenyszeritene...
    Tovabb is van...szociologusi korben (nezd el nekem ezt a hazabeszelest) igenis tobb ertelmezese van a ciganynak. Az egyik, es eppen a legtobbet hasznalt, es talan legjobb a kutatasok szempontjabol, az, amikor a kornyezete altal ciganykent azonositott embereket hatarozzuk meg ciganynak. Tehat nem azt, akinek mondjuk a szulei ciganyok, aki annak vallja magat, olyan a borszine, stb. Ennek oka eppen az, hogy egy attitudvizsgalatnal pl. tok mindegy, hogy ciganynak gondolja-e magat az illeto, nekunk az a fontos, hogy azzal, akit ciganynak gondolnak, hogyan bannak az emberek. Ugyanez igaz egy diszkriminacio-tesztelesre. Vagy barmilyen szakpolitikai tervezesre. Ha erdekel a tema, olvasd el pl. az ombudsmanunk regisztracios ajanlasat. Ha megnezed az EU roma politikajat, ott is lathatod alapelvkent, hogy a programoknak nem kizarolagosan a 'ciganyokat, mint etnikai csoportot' kell celozniuk, hanem a hasonlo korulmenyek kozt elo populaciot. Szoval komplex a dolog, es nagyon erdekes a felvetes. Arra, hogy "Ki a cigany?' meg senki sem tudott elfogadhato, altalanosithato valaszt adni. Csak Misink :)
    Az integraciora vannak jo programok kulonben, helyiek, nagyobbak, mindenfele. Talan egyszer belatjuk, hogy mind ugyanolyanok vagyunk, egyikunk sem tobb v jobb, mint a masik.
    @Misi: A cigany szo eredeterol meg a szakemberek kozt sincs teljes egyetertes, de az jo, ha az ember ennyire biztos a dolgaban :) En nagyon sok cigannyal talalkoztam, nagyon sok cigany baratom van, es teljesen mindegy, mindkettot hasznaljak. De azert arra kivancsi lennek, hogy ha szeles korben elterjedt lenne a magyarbunozo kifejezes ahova csak mesz, mennyire vagynal ra, hogy magyarnak hivjanak. A roma kifejezesnek megint megvan a sajat tortenete, azt meg nem is tudom, mi az az 'egzakt', amit ebbol hianyolsz. Igy mar meg sem merem kerdezni, hogy a gitano, a Sinti, a traveller es egyeb kifejezesek mennyire 'egzaktak' a fulednek ;)

    VálaszTörlés
  5. @Sára: Nagyon érdekes, amit írsz. Félek tőle, hogy az idézett oldalt nem a szociológiai értelmezés vezette:) Ráadásul, bár teljesen más okokból, azt hiszem, a zsidózás is hasonlóan működik, nem? S azt nem értik meg, hogy civilizált országokban egy pillanat alatt szalonképtelenné válik bárki annak a tizedével, amit itthon megengednek maguknak még politikusok is. A rasszizmus, antiszemitizmus nem bagatellizálható el-szerintük.

    VálaszTörlés