Minden a csomagtartóból

Mindenféle Berlinből egy külhonba szakadt történész szemével - szigorúan NEM történelemről, tudományról, komoly dolgokról. Ha mégis, szólok előre, hogy csak saját felelősségre ne nyomja meg a Kedves Olvasó a jobb felső X-et.

2010. december 6., hétfő

Panem et circenses

Kenyeret és cirkuszt! (Panem et circenses) Ezt kérte a római nép az ókorban: legyen mit enni és legyen mivel tompítani az agyukat. Erre akkoriban elég volt egy-egy oroszlán, amelyik széttépte a fizikailag nem túlzottan felkészült gladiátort, egy jó kis kocsiverseny az amfiteátrumban. Meg persze ott voltak a színházak, a fürdők, meg egy-két szexparti. Ma is kell az embereknek a cirkusz, kenyér általában van (még, pszt, nem politizálunk, 280 az euró..., 2020-ig biztosan nem is lesz), de mi is ez? A TV a közcirkusz, ha nincs jobb, lehet nézni. (Valahol olvastam egy amerikai cikkben, hogy a TV a szemek rágógumija, szerintem ez találó.) De mit is nézhetünk? A híradók mindegyike egy-egy újabb armageddon, a csatornák egymással versenyeznek, hogy mennyire tocsogjon vérben az adás (jippí, földrengés, de jó...), még az időjárás-jelentésben is lehet kicsit borzolni a hangulatot: NARANCSSÁRGA RIASZTÁS, hókáosz az utakon, ónos eső, észrevettétek, hogy a kereskedelmi TV-k időjósai mindig hidegebbet/melegebbet/nagyobb szelet jósolnak, mint a közszolgálatiak? Más műsorok meg: színvonaltalan sorozatok, a zenei tehetséggel köszönőviszonyban sem lévő tehetségkutató műsorok, meg a Való Világ. (Erről megint lemaradok, egyszer már megtörtént, amikor Amerikában voltam, nem tudom mi lesz így...) Szóval ezt csámcsogja a szemünk nap mint nap.
Nincs ez másként itt sem. Van TV-nk, de szinte kizárólag reggel nézzük (Frühstückfernsehen), amúgy elég rettenetes programot produkálnak. Például törvényszerűen minden este van második világháborús dokumentumfilm valamelyik csatornán, s higgyétek el, még ez a legjobb program!Itt is megvan ám a Dáridónak megfelelő műsor: általában dunai hajón fehér öltönyben/ rosszabb esetben kapitányi egyenruhában daloló lepukkant régiidőksztárja, miközben a hajón sörpad mellett korsóval ringatózik a közönség, ahol az átlagéletkor 65 év. Na, hát ez nem szép látvány. Ilyet sajnos nem találtam, viszont megmutatnám az Önök Kérték itteni változatából az Amigos című együttes (hahahaha) A fehér hajó elhagyja a kikötőt című örökzöldjét. (Figyelem: miért ül a kávézóban az előadóművészek mögött az idős néni két papírmasé Mozarttal? Megfejtéseket a kommentekben várjuk.)



Van tehetségkutató műsor is: énekest is keresnek, meg létezik a Csillag születiknek is német változata (na az olyan szörnyű, hogy kb. 5 percet láttunk belőle: az egyik "zupertalent" azt tudta, hogy csillagszórót dugott a hátsójába, s azzal szaladgált, a testépítő csippendélfijú pedig olajjal kenegette magát. Gondolom ettől a németek el voltak ájulva, mi hányódva...)
Persze a kérdés mindig az, hogy meddig lehet elmenni a nézőhajkurászásban. A Wetten, dass (Fogadjunk, hogy...) című ZDF-es műsor pont ennek eldöntésére kényszerült, bár ezt nagyon szerették volna elkerülni. A versenyzőjük azt vállalta, hogy görkorcsolyával a vele szemben haladó autót átugorja. a stúdióban. (Ne kérdezzétek, miért? Mert az jó. Nehogy azt mondjátok már, hogy Ti sohase kívántátok bárcsak lenne nálatok egy görkori, úgy átugranátok ezt a pótkocsis IFA-t... Na, ugye.) A 23-éves versenyző összesen öt autót akart átugrani egyenként, egyre nagyobbakat. A Smartot még átugrotta, a második nem túl jól sikerült, a harmadik igen, de a negyedik Audit nagyon benézte szegény. Iszonyatosat esett, s lenn maradt a padlón -- mindezt több millió TV-néző, több száz fős közönség előtt, amelyben ráadásul az anyja is ott ült. (Ja, az autót az apja vezette, kicsit Tell Vilmosos csavart adva a shownak.) Azonnal mentőt hívtak, egy hatalmas fekete lepel mögött igyekezve segíteni a fiatalembernek, akit azonnal kórházba kellett szállítani, s életmentő műtétet hajtottak végre rajta. Még mindig intenzív-osztályon ápolják, mesterséges kómában tartják, s nem is lehet tudni, lesz-e maradandó sérülése. Hát, ez a cirkuszi sátor bizony összeomlott. Szerencsére a műsorvezető, Thomas Gottschalk (régi róka már a német képernyőn) meg merte csinálni, hogy megszakítsa az élő adást. Hogy emberségből-e, vagy tényleg rosszul mutatott volna a képernyőn egy hulla? - Reméljük, az előbbi. S azt is reméljük felépül a srác, aki valóban a cirkuszi rivaldafénybe került egy pillanatra, de azonnal le is esett a trambulinról. A mai TV-s cirkuszokban pedig nincs védőháló: az emberek szexet, botrányt, vért akarnak látni.



(Megjegyzés: ahogy Robi felhívta a figyelmemet, nem görkoriról van szól, hanem kangoo-cipőről. Elnézést, s remélem senki nem próbált meg görkorival átugrani egy pótkocsis IFA-t. Csak kangoo-cipővel, ok? Köszi: Robi:)

6 megjegyzés:

  1. Oldschool papírbarát in da house!!! :-D

    VálaszTörlés
  2. Mit papírbarát... Papírrajongó...Milyen szomorú már ez, hogy még a családjukat sem tudták rávenni, hogy odaüljenek mögéjük: "Hüüüülye vagy???" (V. Péter)

    VálaszTörlés
  3. Én már nem is szeretek TV-t nézni ezek miatt a hülye műsorok miatt.
    Számomra nem egy ilyen kangoo-cipős (és nem görkoris!!!) hülye gyerek az, aki miatt bekapcsolom a tévét. De sajnos nálunk egyre inkább csak ezek mennek. Pedig a "Sztárok a fejükre estek" helyett lenne kit bemutatni. Például Szőnyi Ferenc megérdemelne egy egész estés műsort. A kitartásról tudna mesélni. Hogy ki ő? http://sportgeza.hu/sport/2010/12/04/magyar_gyoztes_a_vilag_leghosszabb_ultratriatlonjan/
    Itt elolvashatjátok.

    VálaszTörlés
  4. Húúú, most leégtem... Ennyire nem néztem meg, tényleg nem görkori! Köszi. Amúgy meg persze egyetértek.

    VálaszTörlés
  5. Boborjános hangon írom, olvasd így a megfejtéset:

    A nénivel táncolt egyikük, régen, és az most ellenőrizi, hogy az igazat énekelik-e arról az éjszakáról, amit végigtáncoltak.

    A Mozartok jelmezes emberek, akik a filmforgatás szünetében betértek kávét inni, de "megpapírultak" (nem megkövültek) az itt hallott dal szépségétől... :)

    VálaszTörlés
  6. Hát, Kedves Böbörjén, köszönöm szépen, megfejtetted a főnyeremény beküldését. Gratulálok:)

    VálaszTörlés