Minden a csomagtartóból

Mindenféle Berlinből egy külhonba szakadt történész szemével - szigorúan NEM történelemről, tudományról, komoly dolgokról. Ha mégis, szólok előre, hogy csak saját felelősségre ne nyomja meg a Kedves Olvasó a jobb felső X-et.

2011. január 19., szerda

Aktuális történet

Ezt a történetet a mai nap eseményei juttatták eszembe. Valamikor a nyolcvanas években játszódik: Van még(?) szocializmus, de a demokráciáról is egyre többen tudják, hogy mi fán terem.
Amikor a 4.b osztályban a kis Győző lett a rajtitkár, mindenki tudta, hogy komoly változások várhatóak. Igazuk is lett. A korábbi rajtitkár, Ferike barátai helyett a szünetekben Győzőkével együtt focizó, nemcsak rebellis hosszú haját, hanem magabiztos mosolyát, kissé hadaró beszédét utánzó fiúk lettek a "megmondók": a többiek kénytelen-kelletlen csöndben maradtak. Akkor is így tettek, amikor Győző megszüntette az osztály újságját a "Kispajtás"-t, s akkor sem jutottak szóhoz, amikor Győző nagydarab barátai 'Einstandot' kiáltva (ezt valami könyvben olvasta Győző, a többiek nem, de tetszett nekik) nemcsak üveggolyóikat/kisautóikat zsebelték be, de még iskolai takarékbélyeg-betétkönyveiket is elvitték azzal, hogy úgyis csak csokira, meg nyalókára költenék, sokkal jobb helyen lesz az osztálykasszában, ami ezentúl Győzőnél volt mindig. 

A kép innen

Volt egy kis morgolódás azért, de a népszerű fiúval és főleg izmos barátaival nem tudtak mit tenni, illetve sokan úgy gondolták, hogy még így is sokkal jobb kézben van az osztály vezetése, mint a mindig idegesen pislogó, néha zavartan makogó Ferike alatt volt. Rendszeresen megtartották az osztálygyűléseket, ahol Győző elmondta, hogy például hová kellene menni osztálykirándulásra, s barátai gyorsan ráléptek annak a lábára, aki nem a javasolt Népstadiont szerette volna megnézni. Az osztály focicsapatába is csak az kerülhetett be, akinek Győző végigtapogatta a vádliját, s elég erősnek találta, s hamarosan megtanulták, hogy senki sem jöhet piros mackóban a meccsekre. Győző egyik barátja, Annamari szintén fontos szerepet vállalt az osztály életében: önként átolvasta minden óra előtt a 4.b-sek fogalmazásait, kegyelem nélkül elkobozta a szerinte haszontalan tamagocsikat, hétzenés kvarcórákat, nem is beszélve a fiúk által a pad alatt dugdosott, az apukájuk ágya alól ellopott "plajboj" magazinokra, amiket azonnal szét is tépett. Annamarival egyébként egyik fiú sem akart táncolni a sulibulikon. A rossz nyelvek szerint Győző apukájának szerepe volt abban is, hogy Pali bácsit nevezték ki az új osztályfőnöknek. Ezért senki sem csodálkozott, amiért havonta egyszer osztályfőnöki dicséretben részesítette, s hálától csillogó szemekkel köszönte meg, amikor Győző kijavította a mondatot, amit nyelvtan órán írt fel a táblára.
A baj akkor kezdődött, amikor Győző a fejébe vette, hogy az iskola diákelnöki címéért is versenybe száll. A nagyobb és okosabb gyerekek nevetve nézték a 4.b-t, akik úgy táncolnak, ahogyan az elkényeztetett kisfiú fütyül, s el-elmondták a véleményüket arról, hogy éppen úgy viselkedik ahogyan pssztttt, Kádár bácsi és a Párt, mire Győzőke fölényesen visszavágott azzal, hogy "Hülye, aki mondja", s közben észrevétlenül, de közelebb húzódott a barátaihoz. A nyolcadikosok azonban nem tűrték egykönnyen, hogy lehülyézzék őket, s három-négy pofonnal és fenékberúgással lerendezték Győzőkét is és a barátait is, akiken még az sem segített, hogy az iskolában mindenki által Zizis-Krisztinek hívott, állítólag tényleg pszichiátriai kezelés alatt álló szőke lány, nagy hangon kiabálva szidta a nyolcadikosokat, s csúfolta azokat, akiknek nagy orra volt. Győzőnek nagyon rosszul esett, ami történt: arcán a nagy vörös tenyérfoltokkal, nadrágja ülepén a nyolcadikos lábnyomokkal, izzadtan, taknyát-nyálát szívva behátrált az osztály, a 4.b mögé, s a fejük fölött átkiabálva toporzékolt a nyolcadikosok felé: "Nem hagyom, hogy bántsátok az osztályomat, a 4.b-t!!!!" A nyolcadikosok legyintve fordultak el: "Nem a 4.b-t bántjuk, hanem Téged, Kisköcsög! Nőjél fel, majd ha felsőtagozatos leszel, ugrálhatsz."Az osztály, aki mindent látott, kíváncsi volt, a következő osztálygyűlésen mit fog mondani Győzőke... Szerintetek?

1 megjegyzés: