Minden a csomagtartóból

Mindenféle Berlinből egy külhonba szakadt történész szemével - szigorúan NEM történelemről, tudományról, komoly dolgokról. Ha mégis, szólok előre, hogy csak saját felelősségre ne nyomja meg a Kedves Olvasó a jobb felső X-et.

2011. május 8., vasárnap

Jugger: apokaliptikus sport, ahol kutyakoponya a labda

Nagyon hosszú idő után jelentkezek ismét, ezúttal egy általam eddig nem ismert sport bemutatásával. Tegnap kihasználva a gyönyörű időt, a napsütést, biciklit béreltünk, s az Alexanderplatzról elindulva elkerekeztünk a volt repülőtér helyén létrehozott Tempelhof Parkba, ahol a papírsárkányt reptetőkön, a biciklizőkön-gördeszkázókon kívül két pályán is négy csapat egy számomra ismeretlen sportot űzött-nagy lelkesedéssel. A zászlókról leolvasva tudtam meg, hogy ezt a sportot juggernek hívják, s bizony soha nem hallottam felőle. Kicsit szemlélődtem a helyszínen, majd utánanéztem: mi is ez?
 A sportág, nevezzük így, gyökerei egy 1989-ben megjelent ausztrál filmig, a Blood of Heroes-ig [Hősök vére] nyúlik vissza. Az ebben ábrázolt kegyetlen, poszt-apokaliptikus világban az egyetlen szórakozást A Játék jelenti: börtöntöltelékek (juggers) csapatai településről-településre járnak és kihívják a helyi csapatokat. A játékban két ötfős csapat vesz részt, s a céljuk az, hogy egy kutya koponyáját feltűzzék az ellenfél "gólcölöpére". A koponyát a csapat fegyvertelen tagja, a fürge (qwik) viheti csak, miközben csapattársai fegyverrel igyekeznek megvédeni. Repednek a koponyák, folyik a vér, ahogy illik.


A filmbeli játék tehát az alapja ennek a sportnak, amely egyre népszerűbb Németországban, Írországban, Angliában, Dániában, Ausztráliában, Spanyolországban és Costa Ricában: az első tornát 2007-ben rendezték Németországban, azóta pedig már saját ligája is van. Nemrégiben alakult meg az Egyesült Államokban is a Jugger Liga.

A szükséges felszerelés a következő: a koponya (itt Berlinben Jugg, Hamburgban például Schaedel), egy-egy pózna (németül mal), amelyre a koponyát kell kitűzni a pontszerzéshez, illetve a "fegyverek": egy 180cm-es bot, amelyet nem lehet dobásra használni, a fültisztító pálca (Q-tip, 2 méter hosszú, mindkét végével támadásra alkalmas bot), hosszúkard, rövidkard pajzzsal, és egy 3,2 méter hosszú lánc.

 A fültisztító pálca egy félelmetes punk-harcossal

A csapatokban van a már említett qwik, a 3 harcos, s egy láncos. A játék harmadokból áll; az időméréshez köveket dobálnak egy gonghoz- egy játékrész 100 kő hosszúságú. A koponyáért meg kell bírkózni, majd a qwik megpróbálja eljuttatni az ellenfél mal-jához, miközben a többiek küzdenek. Amikor valakit eltalálnak, letérdel, s 3-5 kő idejére nem vehet részt a küzdelemben, akit a lánccal találnak el 8 kő erejéig marad inaktív.
Akcióban a láncos és a szürke mezes qwik a koponyával
 
Fontos a biztonság: csak nyak alatt és térd fölött,  illetve felkarra lehet ütni; ha fejre ütnek például, akkor az ütő 5 köves büntetést kap. Ha sikerült a koponyát gólba juttatni, az visszakerül középre, s az eredményes csapat pontot kap. A szabályok alapjai megegyeznek, de vannak eltérések Írország, Németország (akár Berlin és Hamburg között is) és Ausztrália között.
Mi is hát a jugger? Egy kicsit olyan mint a rögbi, kicsit hasonlít a kviddicshez is (Miss Rowling is hasonló forrásokat használt, mint a Hősök vére forgatókönyvírója?). Aki pedig szeretné a csajoknál nem túl menő szerepjátékot férfias sportként elsütni, hát ez az ideális választás.


Ti hallottatok már a juggerről?


1 megjegyzés:

  1. ez valami megkésett április elsejei tréfa-bejegyzés volt ugye? meg sem merem gúglizni...:)

    VálaszTörlés