Minden a csomagtartóból

Mindenféle Berlinből egy külhonba szakadt történész szemével - szigorúan NEM történelemről, tudományról, komoly dolgokról. Ha mégis, szólok előre, hogy csak saját felelősségre ne nyomja meg a Kedves Olvasó a jobb felső X-et.

2010. november 19., péntek

Target Destroyed...

Egy szomorú háborús történet jut mára. A főszereplője egy afgán kóbor kutya, aki az ott állomásozó amerikai katonákhoz csapódott. A nagyon afgán hangzású Target nevet kapta, amit szerencsére nem értett, hiszen egy háborús övezetben lehet, hogy nem hálás ez a nomen est omen. A  labdavisszahozáson, farokcsóváláson, nyálcsorgatáson, s egyéb kutya napi teendőkön kívül egy éjszaka ő látta meg először a katonák barakkjába toppanó hosszú burnuszos férfit, aki gyanús rudakat viselt magán, néhány dróttal, s hangosan ketyegett. Target bátran rátámadt, s a kedves látogató ijedtében túl hamar detonálta magát, így a barakkban senki sem halt meg. Ja, ő igen, ez van. Target hős lett, s egy amerika katonaorvos, Terry Young úgy döntött, magával viszi Amerikába a bátor négylábút. Nem rossz egy afgán kutyától, nem?: zöld kártya, beutazási engedély, vaú-vaú, csak így. Sőt, az USA-ban médiasztár lett, szerepelt az Oprah Winfrey Show-ban, az Év Kutyája lett, s boldogan kezdte meg életét a Szabadság Földjén a Young családdal.
Itt valamit félreértett. Szabadság. Afganisztánban jöhetett-mehetett kedvére, ugathatott, vakarózhatott ahogy csak akart. Egy reggel itt is úgy döntött, hogy arizonai otthonából elkószál kicsit, s szétnéz, milyen is egy amerikai kertváros. Szép házak, zöld sövény, fák, egy-két lábemeléssel otthonosan birtokba is vette a környéket, amikor... egy tagbaszakadt alak egy hálóval lecsapott rá, s egykettőre egy furgon hátuljában találta magát más kutyákkal együtt. Nemsokára együtt csaholhatott a városi sintértelep egyik őrizeteseként.
Young őrmester és családja hamarosan észrevette az eltűnést, s gyanították, mi történhetett. Az interneten meg is találták a sintértelep honlapján Target fényképét, s be is fizette a váltságdíjat. Ám mivel péntek volt, úgy gondolta, hétvégén nincs nyitva a telep, s majd hétfőn megy el az ebért. Na, ez hiba volt, legalább akkora, mint hogy nem akasztott Target nyakába bilétát a nevével és címével, illetve nem ültette be az ajánlott azonosító chipet. 
A sintértelep ugyanis működik hétvégén is. (Mi a fenét gondolt, hogy hétvégére szélnek engedik mind a 100 kutyát azzal, hogy hétfőn reggel jöjjenek vissza?) Sajnos a telep egyik alkalmazottja csinált egy "kis" hibát, s az egyik elaltatandó kutyus helyett a nemrégiben érkezett afgán hőst sikerült eltennie "láb alól".
Na, ez meg milyen már? Túléled a bombákat, lövöldözéseket, a betegségeket, rosszul táplálkozol, bolháid és férgeid vannak, s megütöd a főnyereményt: hírnév, sztárság, amerikai kutyalányok milliói bomlanak utánad, semmi másra nem vágysz, mint egy kis gondtalan szaladgálásra, erre elkapnak és rács mögé dugnak. Nem baj, te biztos vagy a dolgodban, elvégre sztár vagy, nemzeti hős. Tudod, hogy érted jönnek. Sajnálkozva nézed, amikor az álmos szemű, unott kövér nő elsétál a ketreced előtt egy nagy fecskendővel a kezében: 
"Vajon ki a szerencsétlen? Biztos az a kis csimbókos keverék a B1-ben. Vagy a sánta németjuhász a C3-ban. Nézd csak, ide jön. Elnézést, itt nincs senki csak én. Hehehehe. Hölgyem, nem látott Oprah-val? Igen, én vagyok Target, a hős kuty... ne jöjjön közelebb...héééé.... tegye le a fecskendőt, én az Év Kutyája volta....ááááááááááá."
Mindenki meg van döbbenve. Young nem érti, a sintértelep vezetője könnyekkel küszködve kért elnézést, s felfüggesztette állásából a hibázó hölgyet. A megye felajánlotta, hogy pszichológust fizet a családnak, aki direkt állatos esetekre specializálódott (elveszett macskák, kiszáradt teknősök, TV-vezetéket elrágó hörcsögök, gondolom), s természetesen egy szintén állatos ügyekre specializálódott ügyvéd is felkereste őket, aki szerint perelni kell, mert nagyon jó esélyekkel indulnak... Virrasztást tartanak az emlékére, facebook oldala is van (Target Young), de mindez már persze kevés a bauvauhoz.
Minden nézőpont kérdése: az afgánokra az amerikai modellt akarják ráerőltetni. Ha választani kellene,/lehetne Target nem biztos hogy ezt választaná, még egyszer.


Sok csontot, labdát, plüssmacit, macskát, meg tűzoltócsapot ott ahol vagy, Target...:(

4 megjegyzés:

  1. Kalkulálható (hátországi) veszteség! Katonáéknál ismerős fogalom!

    VálaszTörlés
  2. Collateral Damage, Misi? Mennyire tudok, mi?:)

    VálaszTörlés
  3. Csak úgy kíváncsiságból: az előző 3 évben kik voltak az év kutyái???

    VálaszTörlés