Minden a csomagtartóból

Mindenféle Berlinből egy külhonba szakadt történész szemével - szigorúan NEM történelemről, tudományról, komoly dolgokról. Ha mégis, szólok előre, hogy csak saját felelősségre ne nyomja meg a Kedves Olvasó a jobb felső X-et.

2011. január 23., vasárnap

Fülembe forró ólmot öntsetek!

Nincs kedvem most visszakeresni, hogy írtam-e már arról, hogy Hajdúszoboszlón nőttem fel, s ott éltem huszonegynéhányéves koromig. Szerettem azt a várost, nyáron, amikor nagyon pezsgő volt, rengeteg külföldi nyaralt ott, meg persze mi is sokat lógtunk a fürdőben! Ma már egy kicsit fáraszt a nagy tömeg nyaranta, ugyanakkor lehet, hogy össze is ment a város számomra (ez a kettő ellentmondás, de sebaj): már Debrecennel is így vagyok Berlinből haza-hazalátogatva. Persze ennek megvannak az előnyei is: gyorsan oda lehet érni bárhová, nincsenek távolságok, s azért már jól ismerem csaknem minden zegét-zugát, meg az adott területre jutó barátok-családtagok aránya is jó magas!
Hajdúszoboszló közismerten a gyógyfürdőből (ma már mellette élményfürdő, meg mindenféle egyéb hóbelevanc is van) él, a város bevételeinek a túlnyomó többsége innen származik. Szoboszlón aki él és mozog, "vendégtartással" foglalkozik (bármit jelentsen is ez, de mindenki így mondja), akinek van egy nagyobb termetű kutyára szabott kutyaólja legalább, már kiakasztja a Pokoj do Wynajecia táblát (ez a lengyel felirat váltotta fel több-kevésbé a Zimmerferi-t, amióta alig-alig jönnek a jó németek). Elemi érdeke hát mindenkinek a város és az idegenforgalmi intézmények jó reklámja.
De hát így??? Az egyik szoboszlói szálloda már jó ideje munka(?)kapcsolatban áll Fásy Ádámmal, s azt nem is akarom találgatni, kinek az ötlete volt, hogy színpadra született (muhaha) leányával, Zsülikével elénekeltesse a szálloda reklámindulóját... Nem fogom ezt bővebben fejtegetni, mert Ádám bátyánk még engem is beperel, mint mostanában mindenkit, de azt hiszem le tudjátok vonni a tanulságokat. A videó előtt azonban azt hiszem, mindenképpen érdemes a dalszöveg alapjául szolgáló költeményt leírva is látni.

Ismeretlen Szerző: Hotel Silver

Négycsillagos álmok között élem életem,
Ha pihentet, vagy szórakoztat-élvezem.
Ha nem próbáltad, nem is éltél igazán talán,
Itt élményfürdő, luxuspompa (luxus-pompa?) vár.

Ez a kedvenc szállodám, ez a kedvenc városom!
Itt jól érzem magam és nem is titkolom.
Mert itt szebben süt a nap és szebben szól a dal,
(Kórus: Hotel Silver..., Hotel Silver...)
 Itt senki nem lehet boldogtalan.

Hozzád visszahúz a szívem,
Csak azt súgja: Hotel Silver.
Szóljon hát egy újabb induló!

Hozzád visszahúz a szívem,
Csak azt súgja: Hotel Silver.
Vár ránk Hajdúszoboszló!
Vár ránk Hajdúszoboszló!

Ez talán elég figyelmeztetés volt ahhoz, hogy csak a legerősebb idegzettel rendelkező, Zámbó Jimmy dalaira össze sem rezdülő, Kozsó zenéjével kelő-fekvő, a zuhany alatt Balázs Palit fütyörésző kedves olvasóim nézzék meg a videót. Én szóltam.



Csodálkozom azon, hogy a szoboszlóiak ezt követően puszta kézzel nem szedték építő atomjaira a címadó idegenforgalmi intézményt, nem szántották fel, s nem hintették be sóval: inkább fű se nőjön ott, minthogy ez még egyszer... Az előadás lehetett az első pont a magyar történelemben, amikor szegény Vazul széles mosollyal az arcán dőlt hátra: végre nem ő szív, hanem mindenki, akinek szemét nem tolták ki, fülébe ólmot nem öntöttek!
Mindenesetre annyit lehet még tudni, hogy Zsülike magántanuló, "mivel a zenével kapcsolatos teendői miatt nem tudna teljes értékű nappali tanuló lenni" (mennyi munka lehet benne, hogy ilyen színvonalú produkciókat alkossanak: stylist, énektanár, tánctan...mindegy, énektanár, énektanár...), sőt hamarosan Amerikába távozik két évre. Idáig hallatszanak a sikolyok odaátról: "Jézus ereje ne hagyj el! Még csak most volt szeptember 11, s már megint?
A kérdés persze az, hogy az intézmény marketingjéért felelős stáb elégedett volt-e, biztosan abban, hogy özönlenek  majd a vendégek, hiszen a Zsülike is itt élvezi, hogy pihenteti és szórakoztatja a... négy csillagos álom...izé, tehát, hogy, ja megvan, itt, hogy süt  nap, meg itt...ezazezaz... szebben szól a dal! Úristen, hogy szólhatott Pesten???

 A büszke apa és az előadóművész. A kép az ominózus intézmény honlapjáról

3 megjegyzés:

  1. 1:07-ig bírtam. Ez egy emberiség ellen elkövetett bűntett. Jobb lett volna, ha kisszéket csinál helyette. Annak legalább haszna lett volna.

    VálaszTörlés
  2. Na, na, na... Nincs vele nagy baj, csak terelgetni kellene. Mondjuk más irányba: pl. festészet. Már azt hittem disszidáltál: a leghűségesebb olvasóim (mind a 11) egyikeként azért felelősséggel tartozol:D

    VálaszTörlés
  3. Milyen büszke lehetsz e dallamok hallatán, hogy te is Szoboszlón nőttél fel. Debrecennek is követelek egy ilyet!!!! Zsülike rulez!! ;-)

    VálaszTörlés