Minden a csomagtartóból

Mindenféle Berlinből egy külhonba szakadt történész szemével - szigorúan NEM történelemről, tudományról, komoly dolgokról. Ha mégis, szólok előre, hogy csak saját felelősségre ne nyomja meg a Kedves Olvasó a jobb felső X-et.

2011. február 25., péntek

Diplomák, nyelvvizsgák...

Egyszer már foglalkoztam a Magyarországon és általában Közép-Kelet Európában tapasztalható politikus-kultusszal: a mentelmi jog mögé bújva, a klientúra, a politikai-gazdasági haverok támogatását élvezve gyakorlatilag azt tehetnek, amit csak akarnak. Mindenki tisztában van ezzel, ám tenni senki nem akar/nem tud semmit. Érdekes párhuzamot ajánlok most gondolkodtatásra.
Karl Theodor Zu Guttenberg (teljes neve: Karl Theodor Maria Nikolaus Johann Jacob Philipp Franz Joseph Sylvester Freiherr von und zu Guttenberg, milyen király már ez?) régi politikai gyökerekkel rendelkező nemesi (bárói) családból származik, s hatalma reményekkel kecsegtető fiatal tehetségnek tartották a politikai életben. Villámgyorsan pártja, a CSU legfelsőbb köreibe emelkedett, a második Merkel kabinet védelmi minisztere lett. Sokan már Merkel lehetséges utódjaként emlegették.

A"Vagány Báró": Guttenberg a Stern címlapján (Forrás)

Aztán beütött a botrány. Kiderült, hogy 2007-ben, a bayreuthi egyetemen készített doktori disszertációjában plagizált, s forrásmegjelölés nélkül mások tanulmányaiból, a védelmi minisztérium jelentéseiből (!) több tucat oldalt szó szerint bemásolt. (Amúgy részben szakmabeli: az EU és az USA alkotmányozási gyakorlatát hasonlította össze.) A botrány kirobbanása után gyorsan bejelentette, hogy felfüggeszti a doktori cím használatát, majd lemondott róla, de az egyetemi vizsgálat ki is mondta, hogy plagizált, s megfosztották a címétől. Azóta hatalmas viták folynak a kérdés politikai következményeiről: az ellenzék szerint hitelét veszítette, s le kell mondania. Tegnap a rádióban egy betelefonálós műsorban is arról lehetett nyilatkozni, hogy milyen példakép Guttenberg. Most még nem lehet tudni, mi lesz a vége: egyelőre a kancellár magánügynek nyílvánította, de azért nagyon csodálkoznék, ha Karl Theodor Maria Nikolaus Johann Jacob Philipp Franz Joseph Sylvester megúszná ennyivel. Bár, amit mindenképpen figyelembe fognak venni, hogy az egész országban Guttenberg vezette a politikusok népszerűségi listáit. (Még nem tudni, a botrány mennyit ártott neki.)
Otthoni példát tudtok mondani? Én tudok. Dr. Szabó Gábor akkor FIDESZ-es, ma már MDF-es képviselő , Szombathely korábbi polgármestere, az ELTE-n szerzett doktori címet. 2000-ben ismeretlen feljelentő bejelentése alapján kezdték vizsgálni a nyelvvizsgáit - a doktori címhez akkoriban még legalább egy középfokú is elég volt -, s kiderült, hogy középfokú nyelvvizsgát sehol sem tett. De milyen bizonyítványt adott be? Hamisat? Szabó tagadta ezt, szerinte az 1983-ban szerzett főiskolai orosz záróvizsgájáról adott be egy igazolást. Ez, azonban, sajnos, nem felel meg a feltételeknek. De nem is baj, mert: az ELTE ADATTÁRÁBÓL AZ IGAZOLÁS REJTÉLYES (lol) KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT ELTŰNT!!! Óóó. Az ügyészség lezárta az ügyet: "A nyomozás adatai szerint kétségtelen, hogy a doktori eljárásra annak ellenére került sor, hogy Szabó Gábor a szükséges nyelvvizsga-bizonyítvánnyal nem rendelkezett. A doktori cím esetleges visszavonása az ELTE Doktori Tanácsának hatáskörébe tartozik." 2000. november 13-án tartott sajtótájékoztatójában aztán már győzedelmesen lobogtatta az ELTE-től kapott levelet, ami szerint nem láttak okot a doktori cím visszavonására, s ezzel ő a maga részéről lezártnak tekintette "a polgármester-buktatási ügyet." Tehát recap: az ELTE doktori bizottsága választhatott, melyik elég a doktori címhez: a nem létező középfokú, vagy az eltűnt szigorlat, amely alapján nem is doktorálhatott volna? Vajon melyikre hivatkoztak?
Elég jól ismerem a doktori eljárás részleteit, s képtelenségnek tartom, hogy ez megtörténjen mással, mint olyannal, akinek a bukása érdekeket sért. Politikaiakat. S ezért, ha kell, mindent be lehet áldozni, adott esetben még egy doktori iskola reputációját is. Pártja ugyan először kizárta soraiból, de 2002-ben könnyes összeborulás után már ismét FIDESZ támogatással indult a polgármester-választáson. 2010-ben pedig MDF-esként.
Van ám közelebbi példa is. Debrecenünk polgármesterének a diplomával gyűlt meg a baja, ellene is "aljas lejárató kampány" folyt. Elmondta: "SOHA, SEHOL, SEMMILYEN hivatalos formában, nyilatkozatban, életrajzban nem mondtam azt, hogy diplomáztam. Mindig azt mondtam, hogy a végzettségem egyetem, egyetemi abszolutóriumom van, nem gimnáziumi érettségim. A besorolás szerint közgazdász vagyok, de nem okleveles közgazdász." Hopp. Akkor 1996-os országgyűlési képviselői oldalán biztosan csak tévedésből szerepelt a diploma. Ejnye, a fránya klaviatúra, megszaladt. Mindegy is, nem? A lényeg, hogy megbízhatunk a politikusainkban, hiszen szavahihetőek mind. jobboldal-baloldal egyaránt. Ameddig következmények nélkül lehet hülyíteni mindenkit, addig fognak is. Guttenberg is ezt csinálja, s nincsenek is illúzióim, hogy a politikai játszmából győztesen fog kikerülni (tegnap már könnyes szemmel azt nyilatkozta, hogy hibázott, mert azt hitte, hogy fiatal, kisgyermekes apaként meg fog tudni bírkózni a család, politikai, tudományos élet hármas terhével, de sajnos nem sikerült. Hüpp, hüpp, milyen megható, szegény kispapa...), de legalább a német egyetem nem járatta le magát végleg. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése