Minden a csomagtartóból

Mindenféle Berlinből egy külhonba szakadt történész szemével - szigorúan NEM történelemről, tudományról, komoly dolgokról. Ha mégis, szólok előre, hogy csak saját felelősségre ne nyomja meg a Kedves Olvasó a jobb felső X-et.

2011. február 12., szombat

Engedjétek hozzám a gyermekeket... De toll legyen náluk...

Az egészségügy romokban. Az oktatás szintén. A januári költségvetési hiány rekordmagasságban. Európa/a világ sajtója a médiatörvényünkön csámcsog. 3000 milliárd forint lenyúlásával lehetett csak elkerülni, hogy már az idén befeküdjön a költségvetés. Mindenki azt várja most, hogy a kezdeti idétlen szarakod... izé, fontolva haladás  után, végre előáll a csodaterv, hogy lehet az összefogást,  fellendülést követően végre valami eredményt is felmutatni, hogy jövőre ne kelljen lehúzni a piros-fehér-zöld redőnyt. S bizonyos elemeit a NAGY TERV-nek már megszellőztették, s nem fogunk csalódni! A kormányzó párt tökéletesen érzi, mi jelenthet gyógyírt az ország nehéz helyzetére: szavazati jogot adni a gyermekeknek, illetve rajtuk keresztül a gyermekes családoknak—gyermekenként  egyet-egyet. 

Petike a Katica csoportból el lesz alélva. Miközben anya beköti a lábán lévő villogó sarkú cipőt, s egy papírzsepivel eltünteti a kikandikáló zöldes cicakakát a szavazópolgár orra hegyéről, Petike heveny társalgást folytat a szomszédos padon ülő Zsoltikával, akinek az apukája éppen a táskájába igyekszik a legó Harry Pottert és Hermionét benyomkodni a már begyűrt félszemű plüss medve tetejébe. Miről beszélgetnek? Természetesen a politikáról. A GDP-ről, a költségvetési hiány alakulásáról, a szociális ellátó rendszer kihívásairól. Nem értenek egyet: Petike alapvetően konzervatív beállítottságú, utálja például a gyakran szivárványszínű pólóban járó Lionelt, míg Zsoltika tegnap a kis Aladárral verekedett össze, mert szerinte ellopta a fából faragott kis turulját. Az öltözői egyeztetés végül eredmény nélkül ért véget, s mindkét választópolgárt szülei (párttársai) otthonukba szállították. Alig várják már, hogy végre szavazhassanak.

 
Ez egy átlagos délután lehet az oviban hamarosan. A szülőknek erre van a legnagyobb szüksége, nem normálisan működő óvodákra (neadjisten, bölcsődékre), iskolákra, s egyáltalán arra, hogy megtudják, mi a fészkes fenéből fog egy pályakezdő tanár házaspár két gyereket felnevelni, amikor a nyavalyás panellakásukra havonta 80 ezer a törlesztő, vagyis csaknem egyikük fizetése. (Hiába, nem mindenki olyan művész, mint egyik keleti nagyvárosunk vezetője, akinek nyolcvanegynéhány milliós hitelének havi kb. 800 ezres törlesztése simán megy az 550 ezres nettó fizetéséből) Ezekre mind megoldást jelent majd a gyermekek után juttatott szavazati jog, legalább annyira, mint a határontúli magyarok problémái is azonnal megoldódnak majd, ha tudják, kinek mit köszönhetnek, s hálásan behúzhatják az X-et. Az pedig senkit sem zavar, hogy adót nem ide fizetnek, ezzel két országban is jogosultak lesznek a szavazásra, sőt, az Európai Uniós választásokon is kétszer szavazhatnak majd? 
A szavazati jog ÁLTALÁNOS, TITKOS és EGYENLŐ  -- kellene hogy legyen, tehát a bölcs döntést követően meg kell, hogy adják majd az egyébként mindenért bűnbaknak kikiáltott cigány családok MINDEN EGYES GYERMEKE UTÁN is a szavazati jogot. Ez persze legfeljebb újabb ígérgetési kampányt fog jelenteni, esetleg több pénzébe kerül majd a gyermekekkel feldúsított szavazatok megvásárlása az illetékes politikusoknak, mint eddig. Meg persze milyen alapon büntetik majd azokat, akik szeretnének, de nem lehet gyermekük? Meddőségi orvosi véleménnyel besétálva ők is kapnak plusz szavazati jogot? Hányat? Bemondásra?: „Hét gyermeket szerettünk volna, de nem lehet.” Ha nem, akkor büntessük őket éppúgy, mint az életművész szingliket, akik honveszejtő életvitelük politikai feketelevesét kell, hogy kortyolják majd.

A most ápdételt felvetés (Révész Máriusz tollából) egyébként 2006-ból származik, ITT el lehet olvasni.
 
Néhány remekbe szabott idézet belőle, kommentárt nem hiszem, hogy kívánnak a gondolatok. A fejtegetés címe lehetett volna egyébként: "Reszketve szeretnénk MÉG szavazatokat, de a rohadt nyugdíjasok valamiért utálják Viktort."
"Természetes, hogy a gyerekek egy bizonyos életkor alatt nem képesek élni szavazati jogukkal, hiszen nincs elég ismeretük a világról, nem látják át az összefüggéseket. (Fogadjuk ezt el, bár lehetne azon vitatkozni, hogy egy gimnazista fiatal valóban megalapozatlanabbul döntene, mint egy nála idősebb funkcionális analfabéta.) De ebből még nem következik, hogy a gyermeket a választásokon nem létezőnek kell tekinteni. A szülők joga és kötelessége sok más kérdésben is eljárni gyermekeik nevében és érdekében. Ők kapják meg a gyerekek után járó támogatást, szerződhetnek a nevükben - a választás jogát miért ne gyakorolhatnák helyettük."

"Némelyeknek bizonyára alkotmányos aggályaik lesznek, mondván, ha a szülők élhetnének a gyermekeik szavazati jogával, akkor sérülne az egy ember - egy szavazat elve. Ha elfogadjuk, hogy a gyerek is ember, akkor éppen jelenleg sérül az egy ember - egy szavazat elve."
Minden párt programokat készítene a nagycsaládosok lakáshoz jutásának megkönnyítéséről, az anyák munkavállalási lehetőségeinek szélesítéséről s a gyereknevelés kedvező nyugdíjbeszámításáról, hiszen kétmillió szavazat az nem elhanyagolható. De továbbmegyek: jótékony hatással lenne ez a mély szegénységben élő sokgyerekes roma családokra is, hiszen már akkor "megéri" odafigyelni rájuk, amikor még érdemi lépéseket lehet tenni az ott élő gyerekek iskoláztatásáért, társadalmi integrációjáért. (Programkészítés? Kétmillió szavazat? Így már megéri a cigányokkal foglalkozni? Bakker. Csak ezért, mi? És még le is írják...)

És a legszebb példa:

"Ha egy családi vállalkozás disznót, vagy tehenet nevel, annak költségeit leírhatja, ha gyermeket, akkor annak minden költségét, a pelenkától az iskoláztatásig, a család fenntartóinak kell állnia, a keményen megadóztatott jövedelmükből." ("Te, anya, mi legyen jövőre? Vegyünk négy hízót, vagy szülesz még egy gyereket a Ferkó mellé?")

Révész úr nagyszerűen lefuttatta a felvetés lényegét: le van sz.rva minden család, a gyerekekkel együtt, a cigányok is, a lényeg: 2 MILLIÓ SZAVAZAT! Lehet ígérgetni, őket is beállítani a sorba a nyugdíjasok mellé , s lelkesen húzni a  "mézesmadzagot", hátha ránk szavaznak, s nem a másik oldalról ígérgetőkre. S az elképesztő, hogy ezt senki nem olvasta a kormányból? Direkt akarják magukat népszerűtlenné tenni? Mert ennél hatékonyabban nem lehet. Még egy-két ilyen, meg Lázár "nincs is luxuskocsim, de megérdemelném" műsora, s eltűnik a 31%-os támogatottság is. S akkor mi lesz? A Gyurcsányozást már az ovisok sem veszik be...

2 megjegyzés:

  1. Én először tényleg azt hittem, hogy ez az egész "+1 szavazat/gyerek" csak egy vicc... de most, hogy már egyáltalán fontolóra vette a Fidesz... hát kb. a hátamon feláll a szőr.
    Érdemes ezek után még egy ilyen országban élni?

    VálaszTörlés
  2. @Sanz: Hát, ha viccelni akarnék, azt mondanám, hogy iparkodnod kell a lepedőn, hogy növekedjen a politikai érdekérvényesítő képességed:) De komolyan, attól félek, az új alkotmánytervezet tartogat ennél cifrábbakat is: pl. a hamarosan megkapott kérdések között lesz: "Az új alaptörvény védje-e a Kárpát-medence természeti sokféleségét?"

    VálaszTörlés