Minden a csomagtartóból

Mindenféle Berlinből egy külhonba szakadt történész szemével - szigorúan NEM történelemről, tudományról, komoly dolgokról. Ha mégis, szólok előre, hogy csak saját felelősségre ne nyomja meg a Kedves Olvasó a jobb felső X-et.

2011. február 4., péntek

Mi legyen ma az esti mese, Kicsim?

Rendhagyó könyvajánló ez most: amerikai gyermekkönyveket ajánlok: nem hiszem, hogy van olyan kor/nem/rendellenesség/szexuális orientáció, amire a tengerentúlon nem jelent meg felkészítő könyv. Hiszen sosem lehet tudni, szegény gyereknek mivel kell szembenéznie a mai világban. Íme néhány:

A kockafej infós szülők első gyermekkönyve biztosan ez lesz: Anya, miért van szerver itthon?


A könyv, amely nem is különösebben burkolt formában a Windows Home Server-t népszerűsíti, annyira agymosás, hogy már szinte jó. Tehát:


"Amikor anya és apa nagyon szeretik egymást, apa különleges ajándékot akar adni anyának." A kép alapján egyértelmű, hogy itt szex lesz, amire egy közös szoláriumozással készültek fel, de a történet nem várt fordulatot vesz. Mivel lepi meg apa anyát? Gyűrűvel? Nyaklánccal? Nem.


Egy otthoni szerverrel!!! WTF? Ezek után nemcsak szex nem volt, de apa egy sátorban alszik két hete az udvar végében. De a könyv gyermek-centrikusan bemutatja, hogy milyen nagyszerű egy ilyen otthoni szerver, például, ha a kutya lepisili a számítógépet, amitől az felrobban, a szerveren tárolt adatok nem vesznek el. Na, hát ez az igazi jippí nem? Apa jól kifundálta ezt. (A könyv minden oldala kincs, ITT elolvashatjátok végig.)

A következő ajánlott gyermekolvasmány az It's Just a Plant: A Children's Story of Marijuana (Csak egy növény: A marihuána története gyermekeknek):
"Egy éjszaka Jackie felébredt a lefekvési idő után. Furcsa szagot érzett, s átment a szülei szobájába." Mit látott? Ezt:

Apa és anya lelkesen füveznek az ágyban. Nagyszerű... De szívesen mesélnek ám a fű veszélyeiről, mint ahogyan a későbbi képen már látható:


Apa szívja a spanglit, anya pedig csak reméljük, hogy szagoltatja a kis Jackie-vel a füvet. Ettől próbálnak megvédeni bennünket itthon manapság: a liberális métely, áááááá, távozz tőlem... Sántán.
A következő szerző egy minden gyereket/felnőttet érintő kérdést feszeget egy egész kötetben: It Hurts When I Poop! (Fáj amikor kakálok.) A kis Ryan fél a WC-re ülni, mert attól tart, hogy fájni fog.



Ezt nemcsak gyerekek ismerik, hanem azok is rettegve gondolnak a másnap reggelre, akik kétpofára tömik be a chilit, hiszen ismerik a "kétszer csíp" jelenséget. Persze ők sem tartanának semmitől, ha nekik is egy a farkára WC papír-gurigát húzó, rejtélyes bőrbetegséggel küzdő dinoszaurusz, egy műanyag kacsa és egy kishajó asszisztálna a kakihoz. Úgy biztosan könnyebb.

De ez egyre keményebbé válik. Mit mondhat anya a gyermeknek, ha apa egyszer csak eltűnik? Ezt a témát először a Visiting Day (Látogatási Nap) járja körül: vagyis hogyan vigyük el a kicsit apához a SITTRE!



Megjegyzem, hogy egyedül a sittes apu és családja fekete, a többiek fehérek. De a probléma egyébként reális, s nem is könnyű tanácsot adni benne. 
A másik "Hová tűnt apa?" könyv a "Daddy's Roommate" (Apa szobatársa), ahol kiderül, hogy anya és apa miért váltak el? Igen. Apa a fiúkat szereti, s összeköltözött a barátjával. 


 Apa és Frank együtt laknak, együtt dolgoznak, együtt esznek, s, hát igen, együtt is alszanak. De: a szerelem az egyetlen út, ami a boldogsághoz vezet, s apa és Frank így boldogok.
A teljes könyv elolvasható ITT.

Méltó párja a Heather Has Two Mommies (Heathernek két anyukája van):


De a legdurvább könyv az összes közül ez:


Joined at Birth: The Lives of Conjoined Twins. (Születéskor összekapcsolódva: a sziámi ikrek élete)! Szűk olvasói réteget célzott meg a szerző, hiszen a 20. században, s az elmúlt 10 évben összesen mintegy 50 sziámi iker pár született, s ebből is sajnos sokan meghaltak. Az Amerikában születettek száma talán 10 lehetett, így - ha a szülők nem voltak garasoskodók, s a nagyjából mindkét gyerek kapott egy-egy kötetet, akár 20 könyvet is eladhatott az írónő. Nem ebből gazdagodott meg. De biztosan sokat gondolkodhatott, amíg talált egy olyan problémát, ami valóban gyakran foglalkoztatja a gyerekeket, s amire nem tud a szülő azonnal válaszolni.
Nekem a kedvenc gyerekkönyvem a Kisvakond és az Autó volt. Azt hiszem, otthon erősen alulbecsülték a problémákat, amelyek foglalkoztattak... (Persze a kérdések itt is felmerülnek: Miért van piros-fehér-zöldre festve a hernyó a képen? A mocsok csehek-szlovákok hernyónak látnak bennünket??? Miiii?! Vissza Kassát-Pozsonyt-Felvidéket!)

10 megjegyzés:

  1. Ezen a bejegyzésen szétröhögtem magam!:D
    Ugyanakkor elég szomorú, ha ez gyakori és hétköznapi probléma lesz széles rétegben, amik itt fel vannak sorolva.

    VálaszTörlés
  2. Jellemző, hogy az autós kisvakond... :-) Az durva, hogy a sittes könyv borítóján fekete apu szerepel. Végülis, egyenlőség, meg minden, de a többi borító akkor miért csak fehéreket ábrázol? Hol vannak az ázsiaiak, az arabok, stb... ? A kakis meg... no comment :-)))

    VálaszTörlés
  3. @Bori: Igen, hát statisztikailag mindenképpen jobban érintettek a fekete családok a börtönviseltségben, de akkor is... Meg persze lehetnek további könyvek: mexikói gyerekeknek: Anya, apát miért toloncolják ki az országból? Araboknak: Apa, mi lesz ebből a sok kábelből meg gyurmából?:)

    VálaszTörlés
  4. @Csige: Melyikre gondolsz? Kakilni mindenki szokott;) Na jó, a lányok nem:) De komolyan, igen, elég gázosak...

    VálaszTörlés
  5. Gyáááá!!! Csak a Nagy Kakikönyv hiányzik... Ábel tudna részletekkel szolgálni a fellelhetőséget tekintve.

    VálaszTörlés
  6. @welmi: Megnéztem, az itteni könyvtárban nincs meg. Nem tudnak ezek semmit...:) Ábellel konzultálok majd:D

    VálaszTörlés
  7. Csatlakozva Borihoz: sok nációt kihagytak, pl. az izráeli származású gyerekeknek kiadhatnák a "Kezed kicsi, orrod nagy, Barátom, te zsidó vagy!" kezdetű mondókás könyvet.
    Amúgy meg, olvasás közben a Visiting Day-nél én az elvált szülők esetében, apu láthatási napjára gondoltam először, de hát az élet ennél keményebb!
    Nagyon király ez a poszt!!!

    VálaszTörlés
  8. @Kata: Nem vagy normális, már bocs... Mondókás könyv:D Most, hogy benne vagyok, a politikailag töltött meséskönyvek is menőek lennének: Az égig érő államadósság, Az eltüsszentett magánnyugdíj, A háromfejű, tűzokádó Gyurcsányferi...

    VálaszTörlés
  9. Igen, politikailag is ki lehetne bontakozni.
    Én meg végigolvastam a Daddy's roommate-et, érdemes a polófeliratokat megfigyelni: 4. kép, Frank porszívozik ANUS feliratú pólóban.....ja, nem, bocs, JANUS, oops ;-) Na és persze a vége felé már a kiskölykön is a jólismert szivárványos géjprájd embléma. Nagyon komplett, jól felépített kis mese ;-)

    VálaszTörlés
  10. En mondjuk semmi rosszat ill. extrat nem latok a ket homoszexualis konyvben, bar a daddy's kicsit bugyuta, de nemetul nem tudok, es nem tudom, melyik korosztalynak szol. A szerverest es a fuvest nem ertem, marmint azt, hogy kinek szol es miert. A kakis gondra ajanlanek egy szakacskonyvet anyunak inkabb, es a visiting day pedig tenyleg miert fekete csalad?? legalabb a gyerek lehetne feher, es akkor lehetne egy spin-off rogton, amiben felkeszitik a sperma-donortol szuletett kicsiket az eletre. Sari

    VálaszTörlés